Welke behandelingen?
Praktijk OK! geeft speltherapie, advies en begeleiding
Met een breed aanbod van behandelingen kan Praktijk OK! jou en je kind helpen op een manier die bij jullie past:
- speltherapie
- cognitieve gedragstherapie
- ACT-therapie
- ouderbegeleiding
- behandeling van ingrijpende ervaringen: EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Marjolein Brandenburg van de praktijk is ontwikkelingspsycholoog en speltherapeut, EMDR-behandelaar en cognitief gedragstherapeut.
Speltherapie
Bij volwassenen helpt praten over de problemen. Voor kinderen is dit vaak moeilijk. Wat ieder kind vaak wel goed lukt: spelen. Bij speltherapie is spelen dan ook het middel om een kind te helpen bij het verwerken van emotionele problemen. Door te spelen in de verbeelding of fantasiewereld kan het kind zich vrij uiten, gedachten en gevoelens ontdekken en verkennen. Al spelend vertelt het kind zijn verhaal.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een effectieve manier om kinderen en jongeren te helpen bij hun problemen. Kinderen leren bijvoorbeeld om somberheid, gepieker en negatieve gedachten de baas te worden. De oefenboeken en spelmaterialen van Praktijk OK! bieden daarbij praktische hulp. Bij de behandeling worden de ouders actief betrokken.
ACT-therapie
Met ACT (Acceptance Commitment Therapy) kun je ontdekken welk controle-gedrag jij hebt bij moeilijke situaties. Zo leer je om te accepteren dat je niet alles zelf in de hand hebt, maar wel kunt bepalen op welke manier je met problemen en uitdagingen omgaat.
Ouderbegeleiding
Ouderbegeleiding geeft ouders inzicht in de (opvoed)problemen van het kind. Dat kan gaan om specifieke problemen zoals ADHD of autisme, maar ook om problemen met eten of slapen. Of om problemen met broertjes of zusjes. Samen kijken we naar je kind en de problemen. Je krijgt praktische oplossingen en concreet advies. Je leert hoe je met het gedrag van je kind om kunt gaan en het kunt beïnvloeden.
Behandeling van ingrijpende ervaringen: EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is heel geschikt voor kinderen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen: herbelevingen, nachtmerries, angsten en concentratieproblemen. Vergeten doe je een ingrijpende ervaring of trauma natuurlijk nooit, maar de klachten die samenhangen met de herinneringen verdwijnen vaak dankzij EMDR.
Meer over speltherapie
De speltherapiesessies
Het kind komt wekelijks op een vaste tijd (bij voorkeur) naar de spelkamer. Het kan spelen met alle soorten speelgoed (playmobil, verkleedkleren, winkel etc.), zand en water, klei en teken- en schilderspullen of knutselmateriaal. De speltherapeute en het kind leren elkaar kennen. Er ontstaat een therapeutische relatie die zich kenmerkt door veiligheid en vertrouwen. Hierdoor kan het kind ‘zichzelf laten zien’. Het kind kan binnen de speltherapie nieuw gedrag uit proberen wat bij bepaalde emoties hoort. Doordat de therapeute meespeelt en verwoordt wat het kind doet, krijgt het kind meer zicht op de situatie en in zichzelf.
Wil je meer weten over speltherapie? Neem contact op.
Hoe gaat EMDR in z’n werk?
Tijdens een sessie denkt het kind terug aan de gebeurtenis of situatie die nu samenhangt met de klachten. Beelden, gedachten en gevoelens die daarbij horen, halen we samen naar boven. Daarna start het verwerkingsproces. Terwijl het kind terugdenkt aan de gebeurtenis krijgt het een afleidende stimulans, zoals het volgen van handbewegingen, klikjes door de koptelefoon of tikjes op de knieën of schouders. Herinneringen verliezen daardoor hun kracht en emotionele lading.
EMDR is in 1989 door Francine Shapiro ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.
Wil je weten of EMDR geschikt is voor je kind? Neem contact op.